Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100611 Library:100505 in /home/zemlja66/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1599
Kako naredimo beton in malto | ZemljaPesek.si

Radi bi nekaj zgradili iz materiala, ki je obstojnejši od neobdelanega lesa. Ugotovite, da za to potrebujete beton ali malto.

 

 

 

Preden se lotimo tega opravila, se spomnimo:

  • BETON je mešanica cementa, vode, peska in gramoza.
  • MALTA je mešanica cementa, vode, peska in apna.

Mešanje Betona

Beton običajno mešamo v razmerju 1 enota cementa in 3 do 5 enot peska za beton (odvisno od željene trdnosti betona). 1 proti 3 razmerje mešamo, ko pripravljamo beton za temeljne in nosilne dele, razmerje 1-5 pa za drenažo oziroma podložni beton.

Pri mešanju zaradi boljšega rezultata naprej zmešamo vodo in pesek, šele nato dodamo potreben cement in mešamo tako dolgo, da ni grudic.

Pesek za beton dodajamo dokler beton ne doseže želene gostote.  Mešamo ga 3-5 minut oziroma dokler ni optimalno premešan. Za najboljše rezultate mešanja betona naj bo os mešalca v čim bolj vodoravni legi.  Če ste naredili preredek beton, ga lahko popravite tako, da mu dodate še pesek za beton in cement v navedenih razmerjih zgoraj.

Zmešan beton moramo vgraditi v roku ene ure, v poletnem času pa se skrajša na pol ure. Beton ne stresamo z višine več kot 1m.

Beton, ki ga vgrajujemo v opaž, zgostimo z vibriranjem  (vibro igla) ali s tlačenjem, saj s tem zmanjšamo delež zračnih žepom, ki slabijo trdnost betona. Za lažje vgrajevanje betona, je primerno, da beton ni preredek ali pregost, temveč kompakten.

Po betoniranju moramo beton zaščititi pred izsušitvijo in obremenitvijo za 3-8 dni. Beton ščitimo na sledeči način:

Škropimo ga z vodo ali sredstvom za zaključno obdelavo, prekritjem z gradbeno folijo, pustimo ga dlje časa pokritega v opažu.

 

Mešanje malte

Malto mešamo v enotah pesek in zidarski cement in sicer 1 proti 3 za malto za zidanje, 1-4 za grobe omete in 1 proti 2 za fine omete.

Pri mešanju je pomemben vrstni red mešanja sestavin in sicer pri apneni malti najprej zmešamo apno in vodo, šele nato sledi pesek. Pri cementi malti prvo na suho  zmešamo pesek in cement, ter šele nato dodamo vodo.