Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/zemlja66/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1599
Kremenčev pesek – uporaba v vrtovih in okolici | ZemljaPesek.si

Kremenčev pesek ali kremenova mivka se pogosto uporablja v gradbeništvu za izdelavo malte, betona, fugiranje tlakovanih površin in podobno, manj znano pa je, da je zelo uporabna tudi pri urejanju in vzdrževanju okolice. Spodaj smo vam predstavili nekaj primerov, kako lahko koristo uporabite kremenčev pesek na vašem vrtu in s tem pripomorete k boljši rasti zelenice.

PRI UREDITVI ZELENIC:

Posutje zadnjega sloja terena, ki je pripravljen za setev trate ali polaganje travne ruše. Sloj kvalitetne zemlje, kamor bomo polagali/sejali trato, enostavno posujemo s kremenčevim peskom.  Kot vodilo, teren naj bo posut v gostoti 3kg/m2, da dosežemo najboljši možni učinek.

S kremenčevim peskom naredimo teren bolj prepusten za vodo (drenaža)

Izboljšamo zračnost terena, kar ugodno vpliva na kakovost zelenice.

Naredi tla bolj rahlja, to je še posebno pomembno novem sejanju trate ali polaganju travne ruše,  z rahlo zemljo omogočimo travi da se stabilno in hitro ukorenini.

Odvisno od zbitosti tal se teren profesionalno pripravi sledeče:

  • V spodnji drenažni sloj zelenice dodamo bolj grob pesek velikosti zrn od 1 do 3 mm,
  • V višjih slojih pa zemljo zmešamo s finejšim peskom velikosti zrn do 1,5 mm,
  • Kremenov pesek omogoča lahko rast korenin, dobro izmenjavo plinov, toplejša tla in manj travnih bolezni ter blatnih tal.

PESKANJU TRAVE:

Zelenice peskamo po zračenju trave.  Peskanje s kremenčevim peskom zapolni rane  in zrahljamo odmrli del trate, ki so nastali po zračenju zelenice prezračevalnikom ali grabljami.

Kremenčev pesek preprosto trosimo po trati 1-3kg na m2, po večjih posegih na zelenicah pa kar 3kg na m2.

Kremenov pesek velikosti zrn do 1,5 mm posujemo po travi v debelini do 0,5 cm, pesek po potrebi z grabljami ali omelom enakomerno izravnamo in počakamo na dež, ki pesek potisne v zemljo. V roku 14 dni peska ni več videti na površju zelenice, saj pronica v zemljo.

Pesek tako prezrači trato in omogoči travi boljšo rast, zadržuje vlago v vročih poletnih dnevih, hkrati pa pesek tudi izravna teren.