Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/zemlja66/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1599
Priprava podlage za polaganje tlakovcev | ZemljaPesek.si

Bi radi do vašega doma speljali dovoz ali vrtno pot? Če berete ta članek, ste verjetno že na pravi poti. Betonski ali opečnati tlakovci bodo polepšali vsako dvorišče, ker so  trajni in imajo dolgo življenjsko dobo, lahko prilagodite svojim načrtom, naj bodo še tako drzni. Pa še enostavni so za polaganje – no ja, recimo tako. Pravilno polaganje tlakovcev zahteva načrtovanje, potrpežljivost in dobro namaščene komolce, lahko to storite sami, vendar je priporočeno, da se posvetujete s strokovnjakom (040-460-799).

 

 1. NAREDITE NAČRT

Predpogoj za uspešno tlakovanje je dober načrt. Premislite, kje želite namestiti vašo pot, dovoz ali dvorišče, nato pa to v pomanjšanem merilu skicirajte na milimetrski papir. Ker boste morali skico verjetno popravljati, uporabite svinčnik in vlecite čim bolj ravne črte. Če želite, da bo vaš projekt varen in trajen, boste morali poskrbeti za ustrezen odtok vode in nagib terena (navzdol od hiše in drugih objektov).

 

 1. PRED ZAČETKOM TLAKOVANJA SE POSVETUJTE Z USTREZNIM KOMUNALNIM PODJETJEM

Čeprav je namestitev tlakovcev dokaj enostavna, se morate pred začetkom tlakovanja posvetovati z ustreznim krajevnim komunalnim podjetjem, da ne bi po nesreči poškodovali podzemnih kablov ali cevi.

 

 1. IZBERITE IN NAROČITE MATERIAL

Na izbiro imate več vrst tlakovcev. Največ je opečnatih ali betonskih, ki jih izdelujejo v različnih velikostih, oblikah in barvah. V gradbeni trgovini ali proizvajalcih tlakovcev  naročite tiste, ki so po vašem okusu in ustrezajo vašemu proračunu. Katalog vam lahko priskrbimo tudi mi in to brezplačno.

Če vaš projekt nima preveč nepravilne oblike, lahko dokaj natančno izračunate, koliko tlakovcev potrebujete. Preprosto izmerite kvadraturo in ji dodajte pet odstotkov. Če pa ima vaš načrt veliko ovinkov ali krivin, ji dodajte deset odstotkov.

Dobro je naročiti malo več materiala, ker boste na koncu skoraj gotovo morali obrezati nekaj tlakovcev, da se bodo natančno prilegali. Bolj ko je nenavaden vaš obris, več tlakovcev boste morali obrezati.

 

 1. ZAČRTAJTE NAČRTOVANO PODROČJE

Načrtovano območja začrtajte tako, da čez robove potegnete vrvico in jo pritrdite s količki. Uporabite pravokotni trikotnik, da dobite pravilne vogale.

 

 1. POSKRBITE ZA NAGIB TLAKOVANEGA PODROČJA

Da ne bi tlakovcev zalivala voda, jih morate rahlo dvigniti nad okoliško površino. Pri načrtovanju nagiba začnite pri najvišji točki, ki je navadno pod sprednjimi vrati stavbe ali kje v bližini stavbe.

Zakoličite najvišjo točko in označite ustrezno višino, kjer naj bi se tlakovci srečali z vrati ali stavbo. Na tisti višini okoli količka ovijte vrvico.

Zakoličite še zunanji rob vašega projekta, kjer bo najnižja točka. Pritrdite vodno tehtnico na vrvico in jo napnite, dokler tehtnica ni vodoravna, nato pa en konec vrvice privežite okoli zunanjega količka. Vrvico potegnite navzdol po količku za najmanj centimeter na linearni meter (na primer, če so vaša vrata od zunanjega roba dvorišča oddaljena dva metra in pol, premaknite vrvico za 2,5 cm navzdol) in na njem zarišite novo črtico. Enako naredite na vseh straneh projekta.

Če ima vaše področje različne nagibe, ali če je nepravilne oblike, boste morali postopek ponoviti na več točkah. To je nepogrešljivo za določitev pravega naklona. Zato uporabite čim več količkov.

 

 1. NA PODROČJU TLAKOVANJA NAREDITE IZKOP ZA PODLAGO

Na površinah, po katerih bodo samo hodili, običajno potrebujemo od 10 do 15 cm osnovnega materiala, na dovozih ali zelo vlažni zemlji pa tudi do 30 cm. Ugotovite, kako globoka bo morala biti podlaga (posvetujte se z izdelovalcem ali trgovcem z gradbenim materialom), in temu dodajte približno 3 do 4 cm za peščeno plast in debelino tlakovcev (ta se razlikuje glede na znamko in stil, vendar običajno znaša od 6 do 8 cm). Skupna vsota globine podlage, peska in tlakovcev vam bo povedala, kako globoko mora biti vaš izkop. Pazite, da boste izkopali od 15 do 30 cm širše od zunanjih robov, da boste imeli dovolj prostora za namestitev robnikov.

Globino svojega izkopa izmerite od vrvice, s katero ste označili nagib, in ne od površine tal.

 

 1. IZBERITE SVOJ OSNOVNI MATERIAL

Osnovni material je običajno tampon 0-32mm, ki ima ostre in nepravilne robove. Dve najpomembnejši lastnosti osnovnega materiala (ki bo podlaga za vaše tlakovce) sta, da ostane čvrst tudi po teptanju in da voda z njega dobro odteka. Slabotna struktura in slaba drenaža lahko uničita tudi najboljši tlakovalni projekt.

 

 1. POLOŽITE PODLAGO

Na izkopano področje nanesite  15 do 30 cm debelo plast materiala, odvisno od želene nosilnosti in uporabe tlakovanih površin.  Zbijte ga z ročnim (za zelo majhne projekte) ali vibracijskim teptalnikom. To je bistvenega pomena, da bo podlaga trdna. Postopek ponavljajte, dokler ne dobite dovolj globoke podlage. Zdaj imate zadnjo priložnost, da dosežete pravo višino končnega projekta in odstranite vse vbokline in izbokline. Po potrebi povečajte ali zmanjšajte debelino podlage, ki jo med dodajanjem večkrat izmerite s pomočjo vrvice.

Pazite, da boste nanesli osnovni material malo čez načrtovane robove tlakovcev. Tako jih boste bolj utrdili.

Nadaljujte z dodajanjem plasti osnovnega materiala in teptanjem (po 5 cm), dokler se ne približate želeni višini na približno 7 cm. Pri teptanju pazite, da boste ohranili rahel naklon – ponavadi proč od hiše.

 

 1. NAMESTITE ROBNIKE

Robniki bodo veliko let ohranjali obliko vašega projekta. Robnike, ki so običajno narejeni iz plastike, aluminija ali jekla, položite ob robovih projekta in jih pritrdite v zemljo s 30 cm dolgimi klini. Če je vaš tloris nepravilne oblike, boste morali robnike temu ustrezno obrezati.

 

 1. NANESITE PLAST PESKA

Pesek bo tlakovce obdržal na njihovem mestu. Uporabite grobi pesek in jih izravnajte do enotne globine od vsaj 2,5 do največ 5 cm. Pri večjih projektih položite 2,5 cm debele estrih cevi, med katere vsujte pesek in ga izravnajte v odsekih po 5 do 10 kvadratnih metrov. Nato cevi odstranite in vrzeli zapolnite s peskom.

 

 1. ZAČNITE POLAGATI TLAKOVCE VZDOLŽ NAJDALJŠE RAVNE STRANICE

K sreči je polaganje tlakovcev enostavnejše od dela, ki ste ga pravkar opravili. Tlakovce začnite polagati pod kotom 90 stopinj, po možnosti na vogalu, ki je najbližji hiši ali drugi stavbi in nadaljujte s polaganjem ob najdaljši ravni stranici. Tlakovce vedno jemljite z več palet hkrati, da preprečite barvna odstopanja na večjih površinah. Tlakovci so narejeni iz naravnih materialov, zaradi katerih se lahko rahlo razlikujejo po videzu. Tlakovce postavljajte v ravnih linijah. Vstavite jih naravnost v pesek – ne drsajte z njimi po pesku in jih ne »zabijajte« z nogo. Vsakega vstavite naravnost navzdol zraven sosednjega. Ne skrbite zaradi vrzeli: med tlakovci naj bo od 2 mm do 5 mm razmaka. S pomočjo vrvice občasno preverite, ali so tlakovci lepo poravnani.

Med delom ne stopajte po pripravljenem pesku, ampak po že položenih tlakovcih. Ne stojte preveč blizu roba nameščenih tlakovcev, da ne pokvarite peska pred njimi.

 

 1. TLAKOVCE PO POTREBI OBREŽITE

Skoraj vedno boste morali nekaj tlakovcev obrezati, da poravnate robove. Tlakovcev ne poskušajte stiskati skupaj, da bi se prilegali robovom, ampak jih v vsaki vrsti položite toliko, kolikor jih lahko, nato pa jih ustrezno obrežite. Uporabite zidarsko žago ali giljotini podoben rezalnik, da dobite lepe, čiste reze. Če ste naročili dovolj tlakovcev, si lahko privoščite tudi kakšno napako!

 

 1. 13. KO STE VSE TLAKOVCE POLOŽILI V SKLADU Z VZORCEM, JIH Z  VIBRACIJSKO PLOŠČO VTISNITE V PESEK

Ko so vsi tlakovci nameščeni, pojdite prek njih vsaj trikrat z vibracijskim teptalnikom, da se bodo čvrsto vtisnili v pesek.Med stiskanjem tlakovcev naj bo vibracijska plošča prekrita z zaščitno oblogo, da jih ne poškoduje.

 

 1. TLAKOVCE ZAFUGIRAJTE

Zaradi dodatne trpežnosti in nižjega vzdrževanja tlakovce fugirajte z nestrupenim (rastlinam prijaznim) materialom, na primer kremenčevo mivko. Pred fugiranjem ne pozabite očistiti tlakovcev.

 

 1. POMETITE PESEK V FUGE

Fuge med tlakovci zapolnite z grobim peskom, ki ste ga uporabili prej, ali z mivko. Vsujte ju med tlakovce in pometite v fuge, dokler niso polne. Pesek in mivka bosta tlakovce učvrstila. Poskrbite pa, da bosta suha.