Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/zemlja66/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1599
Priprava zemlje za sejanje trave ali polaganje travne ruše | ZemljaPesek.si

Uspevanje zelenice je v veliki meri odvisno od tega, kako dobro boste pred sejanjem trave ali polaganjem travne ruše pripravili zemljo. S pravilno pripravo terena boste poskrbeli, da bo vaša zelenica gostejša, trpežnejša in da bo oskrba trave manj zahtevna. Ker je ureditev terena za zelenico takšno opravilo, ki ga počnemo le poredko, smo vam pripravili napotke, opozorila in praktične namige, kako se tega lotiti, da boste s svojim delom zadovoljni.

Prvi bistveni korak je odstranitev plevela. Pred sejanjem trave ali polaganjem travne ruše moramo odstraniti trajne vrste plevela, kot sta plazeča pirnica in trstikasta bilnica. To lahko storimo z ročnim odstranjevanjem, rednim prekopavanjem zemlje ali uporabo sistemskih (notranje delujočih) neselektivnih herbicidov (škropiv).  Vse bolj priljubljeni so tudi okolju prijazni izdelki. Za učinkovito zatiranje plevela si morate pred njihovo uporabo pozorno prebrati priložena navodila in se jih natančno držati.

Pred sejanjem ali polaganjem travne ruše morate zemljo dobro pripraviti. Revnejše (ilovnate) tipe zemlje lahko izboljšamo z dodajanjem organskih snovi, priporočamo uležan konjski gnoj. Izbiramo lahko med kompostom, živalskim gnojem, šoto in kakovostnimi vrhnjimi plastmi zemlje. Ne priporočamo pa peska, ker ne izboljšuje kvalitete ilovnate zemlje za sajenje zelenice.

Dodaten razlog za uporabo organskih snovi pri pripravi zemlje so vsebovani mikroorganizmi, ki spreminjajo strukturo zemlje in spodbujajo rastlinske korenine, da iz nje bolje absorbirajo hranila. Ni dovolj, da te snovi samo posujete po površini, ampak jih morate dobro pomešati z zemljo. Na ta način dobro pripravite zadnji  fini sloj približno  15 centimetrov debele vrhnje plasti zemlje.

Za  sejanje trave ali polaganje travne ruše priporočamo uporabo zemlje za zelenice ali zemlje za vrt.

Pri pripravi zemlje moramo poskrbeti tudi za fino izravnavo in pravilni nagib terena. V kolikor niste vešči tega dela, to raje prepustite strokovnjakom. Pri grobi izravnavi iz zemlje najprej odstranite kamne in drug drobir. Izogibajte se zakopavanju gradbenega materiala, saj lahko povzroči kasnejše težave pri rasti trave. Nato zemljo izravnajte in odpravite vse vbokline in izbokline. Da bo površinska padavinska voda pravilno odtekala, mora biti zunanji rob zelenice za 1 do 2 stopinji nižji od zraven stoječih stavb .

Če je zemlja preveč suha ali vlažna, je ni priporočljivo pripravljati (prekopavati), da ne bi poškodovali njene strukture ali zmogljivosti za prezračevanje in odtekanje padavinskih voda. V nasprotnem primeru lahko traja več let, preden se zemlja spet vrne v prvotno stanje.

Bližnjice in nestrokovna priprava  zemlje in terena pogosto povzročajo kasnejše težave z zelenico. Zato ji posvetite dovolj časa in jo na sejanje ali polaganje trave temeljito pripravite s testiranjem, gnojenjem, dobro izravnavo in pravilnim nagibom za odvodnjavanje.